Liegen (foto-verhaal)

Al is de leugen nog zo snel…. 

Het is eind oktober en de pepernoten liggen al lang in de schappen van de supermarkt. Sinterklaas en zijn Pieten maken op deze manier kenbaar dat zij ‘onderweg’ zijn. Dat brengt mij terug naar lang geleden, toen jullie nog jong waren, het ‘geloof’ aan het wankelen was en de waarheid uiteindelijk boven tafel kwam.

Jullie reacties op de jarenlange ‘leugens’ lagen ver uit elkaar. Je broer wilde de leugen graag nog een paar jaar voortzetten want hij zag de voordelen daarvan in, maar jij was woest! 

Over politieke leugens, geopolitieke leugens, klimaatleugens etc. ga ik het niet hebben. Daar weet ik te weinig vanaf en waag ik mij niet aan ondanks dat het ook in de politiek een terugkerend probleem is met schijnbaar geaccepteerde uitspraken als

‘ik heb daar geen actieve herinnering aan’, waar we zelfs zo af en toe om lachen. 

Liegen is niet om te lachen, want leugens schaden het vertrouwen.

Dat juist ik (!) tegen jou gelogen had over het bestaan van de goedheiligman viel je zwaar. Je moeder moet je per slot van rekening kunnen vertrouwen. Daarnaast was ik ook degene die altijd beweerde dat je niet tegen mij moest liegen omdat ik er ALTIJD achter kwam.

Zo had je broer eens een leuk geldbedrag ‘gevonden’ in de tuin en was jij niet altijd even eerlijk over je juf.

Kinderen liegen niet om zichzelf beter voor te doen, wel uit zelfbescherming om straf te ontlopen. Dat laatste geldt ook voor volwassenen, omdat je de gevolgen van jouw (leugenachtige) gedrag niet onder ogen wil komen en omdat je eigenlijk wel weet dat je niet goed bezig bent.  

Ik kwam een stukje uit het zogeheten water-experiment van de Japanse onderzoeker Dr. Masaru Emoto (1943 - 2014) tegen. Hij onderzocht de vorming van ijskristallen.

Uit zijn experiment zou blijken dat verschillende woorden en hun intentie, ook verschillende effecten hebben op de structuur van waterkristallen. Met liefdevolle woorden ontstonden prachtige kristalstructuren.  De andere kristalstructuren waren vervormd, niet-symmetrisch en dysfunctioneel. Liefdevol toegesproken water bleef goed, het andere water bedierf. 

Of je het nu wel of niet eens bent met het onderzoek en de resultaten, het is toch best interessant. Zeker omdat wij als mens voor 80% uit water bestaan. Daarnaast is de kracht van het woord, positief of negatief, ons allemaal wel bekend. Als je alleen maar onaardige dingen tegen jezelf zegt, liegt tegen jezelf (en een ander), veroordelend bent, negatieve gedachtes hebt, wantrouwend bent, wat voor effect heeft dit dan op jou en jouw omgeving?  

Als je een varende echtgenoot hebt is vertrouwen in elkaar en eerlijkheid ontzettend belangrijk. Niet alleen moet je vertrouwen hebben in de kracht en zelfstandigheid van de ander, maar ook het vertrouwen dat de ander eerlijk is mocht er sprake zijn van ‘vreemdgaan’. Naïviteit is iets anders dan vertrouwen en we zijn nu eenmaal gewoon mensen van vlees en bloed.

Dit was geen vrijbrief om ‘los te gaan’, wel een afspraak om altijd eerlijk te zijn.

Liever de pijnlijke waarheid, die de omgeving meestal wel weet en jij (nog)niet, dan een leugen. Hoe groter de leugen is of hoe langer hij duurt, een leven met leugens brengt een verwijdering tot stand in je relaties en heeft impact op je omgeving, je geliefden, je kinderen, vrienden en collega’s. Wat een hoge prijs voor zelfbescherming!  

En al is de leugen nog zo snel…..  

Ik heb het hier niet om ‘leugentjes om bestwil’, als; ‘ik ga het niet redden’ in plaats van eerlijk te zeggen dat ik geen zin heb. Een nieuwe outfit, het gekookte eten, iemand die niet zo lekker ruikt. Ook ik zeg daar liever daar niets over, bang om de ander te verliezen of te kwetsen. Over de grens tussen ‘geoorloofd’ liegen en ‘vuile’ leugens valt te discussiëren. Daarnaast is het een persoonlijke kwestie en onder andere afhankelijk van je eigen normen en waarden. 

Misschien is het steeds normaler geworden om te liegen, gezien de voorbeelden uit de politiek. In ieder geval wel steeds makkelijker. Social media werkt liegen in de hand, want midden in de nacht kun jij hele gesprekken voeren met een al dan niet single ‘lover’ over je slechte relatie, wat je mist in je partner en hoe fijn het is dat ‘de lover’ zo’n luisterend oor heeft. Misschien houd je hem of haar een tijdje aan het lijntje om zo je eigen leven een beetje pit te geven en lieg je ook tegen je ‘lover’ dat je voor hem of haar gaat kiezen, maar dat het nu nog niet de tijd is….. En dat alles terwijl die partner (vooralsnog) nietsvermoedend naast je ligt tijdens de, mede door hem of haar betaalde, vakantie. En je lieve kinderen een deur verderop lekker liggen te slapen. 

Ik heb het niet altijd meteen door maar net als ‘vroeger’ kom ik er toch uiteindelijk achter. Liegen is niet liefdevol en komt dikwijls voort uit diepe angst of onzekerheid, iets wat je niet onder ogen durft te komen. Het is vernietigend, je hart gaat ervan op slot en vertrouwen wordt moeilijk. Liegen is het tegenovergestelde van liefde. Liefde is ‘met wijsheid de waarheid spreken’, wat een grote uitdaging kan zijn, vooral als je zo’n grote flapuit ben als ik, maar de waarheid maakt vrij is mijn ervaring. 

Ook ik heb me wel eens schuldig gemaakt aan ‘bestwil leugentjes’ en onwaarheden, met name tegen mezelf. Pleasegedrag, lief gevonden willen worden, meewaaien, en vervolgens harde en veroordelende woorden omdat het mislukte en ik dus een loser zou zijn.

Niet meer! 

Ik wil ‘mijn water’ niet laten bederven en ga alleen nog maar liefdevol en met wijsheid tegen mezelf spreken. Daarnaast ga ik aan de goedheiligman vragen of hij dit jaar iedereen wat liefde wil schenken.

Voor elkaar en voor onszelf. 

XXX